Oli de Palma

OLI DE PALMA

Darrerament l’Oli de Palma ha pres protagonisme en molts debats alimentaris. Quines implicacions té per a la salut? Iel medi ambient? A continuació us explicarem amb detall què és l’oli de palma, quines recomanacions ens donen els nutricionistes i els usos d’aquest producte.

  • Què és i d’ón prové? L’oli de palma s’extreu de la polpa del fruit de la palma mitjançant diverses operacions. És necessari filtrar i clarificar el líquid de la polpa per a l’obtenció de l’oli purificat. La creixent demanda d’aquest producte (ocupa el segon lloc dins de la producció mundial d’olis i greixos, després de l’oli de soja) ha fet que s’expandeixi arreu del món. la major part de producció d’aquest producte es troba a : Malàisia i Indonèsia (produeixen el 50% total de l’oli de palma), Nigèria, Tailàndia, Colòmbia, Nova Guinea, Costa de Marfil, Costa Rica, Hondures, Brasil, Guatemala i Nicaragua.
  • Implicacions per a la salut: La major part del consum de l’oli de palma es produeix en oli de cuina, és a dir que no es consumeix en estat fresc, sinó oxidat. Aquesta oxidació és la possible responsable dels riscos associats al seu consum. Segons diversos estudis de “Center for Science in the Public Interest” (CSPI), el consum en excés de l’àcid palmític, augmenta els nivells de colesterol i pot desenvolupar problemes cardiovasculars.  Segons la OMS, el consum d’aquest producte en grans quantitats, el col·loca en el mateix nivell que els àcids grassos saturats.
  • Usos: generalment s’utilitza en àmbits culinaris, ja sigui com a oli de fregir o bé com a producte afegit a altres aliments com margarines, gelats, plats preparats, pizzes, sopes, pastes, galetes… Sol aparèixer com a grassa vegetal o oli vegetal. L’oli de palma també és present en multituds de sabons, pastes de dents, cremes corporals, etc. I, per sorpresa nostra, també s’utilitza aquest producte com a matèria prima del biodièsel!
  • Medi ambient: el cultiu creixent de l’oli de palma inclou desforestació, pèrdua d’hàbitats naturals d’espècies en perill d’extinció (com l’orangutàn i el tigre de Sumatra), així com l’emissió de gasos d’efecte hivernacle. Tot i així hi ha moltes organitzacions que han realitzat importants esforços per a convertir aquest prodcute en sostenible (Roundtable on Sustainable Palm Oil o Tropical Peat Research Laboratory)

Des del punt de vista nutricional, Elena Roura, tècnica de la Fundació Alícia, sosté que l’oli de palma “forma part dels aliments que s’han de consumir de forma esporàdica, i que si és així, el seu consum no comporta cap perill”

En definitiva, es recomana un ús moderat d’aquest producte i una alimentació sana i equilibrada. Per aquest motiu, Servei Dolç compta amb una alta gamma de productes tant d’obrador com d’horeca, lliures d’oli de Palma, consulta amb nosaltres per més informació clicant aqui.

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *