Els gelats, un refrescant món de sabors

ELS GELATS I LES SEVES VARIETATS

Els gelats són un aliment universal i vénen de gust a qualsevol època de l’any, però les temperatures elevades animen encara més a gaudir d’aquest deliciós aliment, és un producte molt refrescant, deliciós i nutritiu consumible en diferents sabors, formes i grandàries.

UNA MICA D´HISTÒRIA

El seu origen exacte és desconegut, però és probable que el primer gelat fos el resultat de begudes refredades amb gel o neu que es portaven de les muntanyes. En els seus orígens era un aliment destinat a les altes esferes, ja que les classes populars no tenien mitjans al seu abast per al seu refredat. Amb posterioritat, els mestres geladers italians del segle XVll van començar a vendre “gelato” de manera ambulant i en poc temps aquest producte va ser conegut en tota Europa i Amèrica. A finals del segle XlX van aparèixer a França les primeres màquines per homogeneïtzar els gelats i a partir de llavors es va iniciar la història de la gelateria industrial. Els primers a servir refrescs ‘gelats’ van ser el “Cafè de París”, el “Cafè de les Armes” i el “Cafè dels Catalans”.

TIPUS I CARACTERÍSTIQUES:

Els primers gelats van ser de fruites però després es va incorporar de manera gradual la llet i els seus derivats, fins a arribar al gelat actual.
Un dels principals ingredients del gelat és la llet, i per això el gelat és ric en minerals, fibra, lípids, fòsfor i calci, alguna cosa molt important en els nostres ossos i per potenciar la nostra energia
El gelat també aporta una rica font de vitamines A, B-6, B-12, C i D. Els sabors més tradicionals dels gelats són: Xocolata, Stracciatella (gelat amb trossos de xocolata), ametlla, avellana, coco, maduixa, llimona, taronja, gerd, mandarina, meló, albercoc, poma, pera, cafè, tiramisú, vainilla… Parlem de mousse, sorbet, granissat, escuma o muntat se sotmeten a un procés d’elaboració i decoració. També els gelats de cort (acompanyats de la clàssica galeta), els cucurutxos o els rics batuts gelats.
Principalment hi ha tres tipus de gelats:

  • Gelats industrials, elaborats de forma automàtica pels quals s’utilitzen saboritzants i colorants; els podem aconseguir a baix cost en els Supermercats.
  • Gelats artesanals s’elaboren de forma manual utilitzant solament producte fresc, el seu aspecte és cremós i el seu preu és major.
  • Finalment, tenim el gelat soft, propi dels negocis de menjar ràpid, que es fan barrejant els ingredients en una mantecadora i d’aquí surt un gelat amb un textura suau.

CURIOSITATS:

Prendre un gelat és bo per al nostre ànim. No només el plaer que ens dóna degustar alguna cosa, sinó també perquè el gelat té un aminoàcid anomenat triptòfan, conegut per augmentar els nivells de serotonina. La serotonina és la popularment coneguda com a hormona de la felicitat, ja que actua en els estats d’ànim, especialment inhibint els símptomes de la depressió i calmant estats d’agressivitat o ira.
També és molt atraient per al públic infantil. De fet, les gelateries estan decorades amb colors intensos i amb una ambientació que connecta amb els gustos dels més petits.
Des d’un punt de vista científic, l’èxit dels gelats entre els nens té una explicació: el seu consum activa endorfines en el cervell i això genera una sensació de benestar i plaer.
Els pots trobar en una gran varietat de formes: gelats en safata, productes d’impuls, pastissos gelats, a talls, semifreds, pastisseria…

A Servei Dolç hi trobaràs una àmplia gamma de produtes de gelateria, tant per a la seva elaboració, com per al seu consum directament. Sempre en constant renovació.

A gaudir dels gelats!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada